Wednesday, October 15, 2008

Utamakan Usaha Lindungi Ekonomi Negara


Di-petik daripada Blog 'The Scribe A Kadir Jasin'

[Komen menggunakan pengenalan anonymous TIDAK AKAN DILAYAN. Sila gunakanlah nama sebenar atau nama samaran. Jikalau menggunakan anonymous, sila nyatakan nama di penghujung komen. Ulasan yang mengandungi unsur fitnah, hasutan, perkauman dan bahasa kesat tidak akan disiarkan. Ulasan yang terkeluar daripada tajuk tidak akan diberi keutamaan.]

DALAM kita terus beraya, bersuka-suka menjamu selera, kita lupa sedih dan duka buat sementara. Kita suka berjumpa sanak saudara, jiran tetangga.

Tapi bukan semua orang sedih dan semua duka. Kadang-kadang jadi orang jahil pun ada baiknya.

Apa yang kita tak tahu, tak akan membuatkan kita sedih dan pilu. Orang putih kata, ignorant is bliss. Dalam bahasa kita maksudnya, orang yang jahil atau tidak tahu apa-apa sentiasa dalam kedamaian.

Tapi oleh kerana orang tahu saya tahu (kalau tak banyak sikit) atau mereka anggap saya tahu, maka ke rumah atau tempat siapa pun saya pergi untuk beraya, ramailah yang hendak berbincang fasal politik dan ekonomi.

Mengenai ekonomi, saya kata jangan sekali-kali pandang ringan dan buat remeh. Krisis ekonomi dunia sekarang adalah lebih global daripada krisis kewangan Asia 1997/98.

Ekonomi Amerika sudah pun mula mempamerkan ciri-ciri kemelesetan (recession). Bukan kata saya, tapi kata orang yang tahu macam bekas pengerusi Bank Pusat Amerika, Alan Greenspan.

Dalam dunia kewangan global, Greenspan dianggap macam ‘tuhan’ sebab selama dia jadi Pengerusi Bank Pusat, kalau dia kata jadi, maka jadilah.

Dalam temu ramah dengan akhbar Jerman Die Zeit baru-baru ini, dia kurang yakin langkah Bank Pusat dan Pentadbiran Bush membelanjakan US$700 bilion boleh menyekat kemelesetan.

Kalau Amerika meleset, hukumnya dunia juga akan meleset. Sebab itulah negara-negara di Eropah sudah ikut macam Amerika menyelamatkan bank-bank mereka, macam kita buat pada tahun 1997/98 melalui Danamodal.

Dulu mereka kutuk Tun Dr Mahathir Mohamad kerana selamatkan bank-bank dan badan-badan korporat. Mereka kata, bailout tidak akan berjaya kerana bercanggah dengan ekonomi bebas. Anwar Ibrahim setuju dengan mereka.

Dr Mahathir buat juga dan berjaya. Sekarang giliran mereka buat bailout beratus bilion dolar.

Kalau ekonomi Amerika dan negara-negara maju lain merosot, kita akan rasa kesannya. Hukumnya kita akan rasa lebih teruk daripada banyak negara membangun fasal ekonomi kita sangat bergantung kepada perdagangan luar.

Kita adalah antara 20 atau 30 negara perdagangan terbesar di dunia. Kalau tak salah saya, kita adalah satu-satunya negara Islam dalam kategori itu.

Kalau orang Amerika dan Eropah tak beli komputer baru, telefon baru, televisyen baru dan perabot baru kerana ekonomi mereka merosot, kita akan rasa kesannya.

Itulah kerja budak-budak kita di Bayan Lepas dan tempat-tempat lain yang mengeluarkan mikrocip, radio, televisyen, perabot dan bermacam-macam barangan eksport lagi.

Begitu jugalah dengan petani kita yang mengeluarkan getah dan minyak kelapa sawit – semua ini adalah untuk dieksport. Yang kita guna dalam negeri tak banyak.

Mungkin ramai yang tak tahu bahawa harga getah dan kepala sawit pun dah banyak turun. Macam itu jugalah dengan harga minyak mentah.

Jadi bila pemerintah dan Bank Negara kata ekonomi kita kuat dan stabil, saya rasa kita kenalah bandingkan dengan apa yang sedang berlaku kepada ekonomi global sekarang. Kita tak boleh kata kita ok bila rakan niaga kita tak ok.

Dalam pada kita beraya dan bersembur-sembur air liur bercakap fasal politik, fasal Anwar nak tubuh Kerajaan, fasal Pak Lah nak bersara, fasal Najib bakal jadi PM dan fasal pemilihan Umno, kita jangan lupa bahawa yang lebih penting dan afdal adalah pengurusan ekonomi.

Krisis Pelaburan Maybank

Sebenarnya, dengan tidak ada krisis ekonomi dunia pun, ekonomi kita ada masalah. Macam-macam cerita kita dengar. Syarikat kita dijual kepada orang asing macam Pantai Holdings. Lepas itu kena kerah Khazanah supaya beli balik.

Sekarang ini kita dengar pula cerita Malayan Banking akan rugi besar kerana buat silap beli Bank International Indonesia (BII) dengan harga yang sangat-sangat mahal.

Kalau Malayan Banking rugi, ramailah rakyat Malaysia khasnya orang Melayu yang akan rugi sebab Malayan Banking milik mereka melalui pelaburan PNB.

Macam mana benda ini boleh berlaku? Macam mana Maybank boleh beli BII begitu mahal, khabarnya empat kali ganda daripada nilai buku?

Kita pun tak tahu siapa dalam Maybank, PNB dan Kementerian Kewangan yang begitu beria-ia hendak beli saham BII sedangkan bank-bank lain, termasuk CIMB sudah lama beli pada waktu saham-saham Bank Indonesia murah. Fasal apa tiba-tiba hendak beli sekarang?

Yang sedihnya, saham-saham BII yang Maybank beli itu dimiliki sebelumnya oleh Temasek. Temasek ini adalah syarikat pelaburan negara Singapura.

Jadi seolah-olah Maybank masuk perangkap. Temasek untung besar dan selesai masalahnya di Indonesia. Maybank yang teruk. Harga sahamnya di Bursa Malaysia dah banyak jatuh. Dari segi nilai pasaran dah jatuh bawah Public Bank. Malu.

BII ini cerita lama. Sebuah firma perbankan antarabangsa yang berkaitan dengan bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin pernah pegang saham syarikat ini, tapi dijual sebab dia dah ada satu lagi bank di Indonesia, iaitu Bank Bumiputera.

Khabarnya dia beli saham BII dengan harga R89 sesaham dan empat tahun lepas itu jual dengan harga R280 sesaham kepada Temasek.

Jadi sekarang, Daim jual mahal kepada Temasek empat tahun lalu, Maybank pula beli lebih mahal daripada Temasek. Apa cerita?

Nampak-nampaknya Maybank sudah masuk perangkap. Kalau tak beli, duit taruhan AS$150 juta (kira-kira RM495 juta) akan hilang. Tapi ada juga orang kata, Maybank akan rugi sampai RM700 juta.

Kalau Maybank nak terus juga beli saham-saham BII, Maybank khabarnya kena pinjam sampai RM11 bilion. Khabarnya sampai waktu ini Maybank sudah pun pinjam RM6 bilion.

Jadi saya rasa inilah antara tugas awal Mohd Najib Abdul Razak sebagai Menteri Kewangan. Dia kena siasat skandal ini. Apatah lagi kalau keputusan membenarkan atau memaksa Maybank membeli saham-saham BII itu tidak dibawa kepada Kabinet sebelum ini.

Mohd Najib kena berjaga-jaga. Bukan sahaja jual-beli ini akan melemahkan Maybank, PNB dan para pelabur unit saham PNB, tapi boleh menjadi masalah kepada Mohd Najib dan negara kemudian hari.

Kalau dia tak tahu, dia mesti siasat dan pastikan siapa yang membuat keputusan yang nampak-nampaknya merugikan ini.

Kita tidak boleh tutup mata dan biarkan orang atau pihak yang bertanggungjawab itu lepas tangan dan lari begitu saja. Apatah lagi mereka yang mewakili Kerajaan, Kementerian Kewangan dan mereka yang menjadi commission agent, kalau ada.

Kita tidak mahu skandal camam Bank Negara yang rugi berbilion ringgit akibat spekulasi mata wang terjadi kepada Maybank dan orang yang bersalah tidak dihukum.

Kalau Najib tidak pisahkan dirinya daripada fiasco ini, dia juga mungkin akan dituduh dan disalahkan suatu hari nanti.

Jadi dalam keghairahan kita semua berpolitik dan makan ketupat raya, kita kenalah berfikir panjang dan mendalam mengenai krisis ekonomi dunia dan macam mana kita hendak melindungi negara dan rakyat jelata daripada kesannya.

Kita tahu, Najib seorang tak boleh buat, tapi kalau dia pandai dan sedia dengar nasihat, saya yakin kita boleh setidak-tidaknya mengurangkan kesan krisis ekonomi dunia terhadap negara kita.

Dalam Semangat Raya Mereka Berjumpa

Semalam saya pergi dua rumah terbuka. Satu di Putrajaya yang diadakan oleh Menteri Luar, Mohd Rais Yatim dan terserempak dengan Perdana Menteri, Abdullah Ahmad Badawi. Dah jadi hukumlah, bila waktu raya ni kita bermaaf-maafan.

Sebelah malam, ada member ajak pergi ke rumah seorang penggiat Umno di Ampang. Meriah majlis rumah terbuka dia. Datuk K dan Siti Nurhaliza pun ada.

Tapi ramai hadirin lebih excited sebab turut duduk semeja adalah Dr Mahathir dan Tun Dr Siti Hasmah, Mohd Najib, MuhyiddinYassin, Syed Hamid Albar, Shafie Apdal, Mustapha Mohamad dan beberapa pembesar Umno yang lain.

Itulah raya. Kawan-kawan yang lama tak berjumpa atau takut nak berjumpa, pun berjumpa. Eloklah. Itulah semangat raya. Saya tumpang sekaki saja.

No comments: